Lage rugpijn

Met de term lumbalgie wordt de lage rugpijn aangeduid die optreedt ter hoogte van de onderste vijf, lumbale lendenwervels. Lage rugpijn is echt een kwaal van deze tijd, de helft of meer van alle mensen heeft er last van. Een elastische bandage of een korset geven ondersteuning aan de wervelkolom en corrigeren de houding.

Een zittend leven, overgewicht, stress, maar ook zwaar tillen, een slechte werkhouding en geforceerde bewegingen: het kan allemaal tot lumbalgie leiden. De lage rugpijn kan worden veroorzaakt door spieren, gewrichtsbanden, een aandoening aan een facetgewricht (het beweegbare gewrichtje dat de wervels in de kolom met elkaar verbindt), aan de tussenwervelschijven (discusaandoening) of door artrose, het verouderen en slijten van het gewrichtskraakbeen. Kortom, een veelheid aan oorzaken die lage rugpijn kunnen veroorzaken. Als de lage rugpijn niet na een aantal dagen/weken vermindert, is een nadere diagnose nodig.

Voorkom chronische lage rugpijn
Die nadere diagnose kan voorkomen dat de aandoening chronisch wordt. Afhankelijk van deze diagnose kan het nodig zijn om de levensstijl aan te passen of de werkomgeving of de werkhouding te verbeteren; ziekteverzuim is vaak het gevolg van lage rugpijn. Voorts kan het nodig zijn de slaap- of zithouding aan te passen, een gewichtsreductie te realiseren of te zoeken naar factoren die veel stress wij mensen veroorzaken. Rust is zeker niet de juiste oplossing. Een rustige, sportieve activiteit, zoals zwemmen, wandelen of fietsen, kan de rugspieren versterken en het risico op terugkerende pijn verkleinen.

Voor vragen hierover of meer informatie wat cesartherapie voor u zou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!

Bron: Bewegingsvisie