Zitten is het nieuwe roken

HOUTEN/HOUTEN – Zitten is het nieuwe roken. Onder dat motto houdt kantoormeubelfabrikant Markant donderdag een kennissessie in Houten over de kwalijke gevolgen van zittend werken. Dat leidt voor werknemers tot allerlei ziektes, zeggen de initiatiefnemers.

“Vergelijk het met een hond,” zegt Eric Pas, een van de sprekers tijdens de sessie. “Als die alleen op de hoogst nodige momenten uitgelaten wordt, groeit hij binnen de kortste keren uit zijn voegen. Voor mensen geldt hetzelfde.”

Want ook de mens is gemaakt om te bewegen, betoogt Pas. Bij een zittend bestaan liggen overgewicht en diabetes op de loer. “Maar dat is maar een van de gevolgen. Je loopt ook risico op diabetes, hart- en vaatziekten, korter leven, noem maar op.”

WANDELSESSIES
Namens de initiatiefnemers benadrukt Pas dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het individu is om voldoende te bewegen. Maar de baas op het werk heeft daar ook belang bij: “Als werkgever betaal je de kosten voor ziekteverzuim en die kunnen hoog oplopen.”

Vandaar dat in Houten een warm pleidooi wordt gehouden voor inventieve maatregelen. “Je kunt wandelsessies tussen de middag houden of beweegbaar kantoormeubilair aanschaffen. Tijdens vergaderingen kun je ook eens blijven staan.”

In ieder geval hoopt Pas op bewustwording: “Mensen gaan ervan uit dat ziekte je overkomt maar heel veel ziekten zie je aankomen.”

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1478970/pleidooi-ga-eens-staan-op-je-werk.html