Vakantietijd! ­čśÄ

Inmiddels is in het hele land de vakantie begonnen en volgens de voorspellingen wordt het de komende week flink zomers. Misschien ga je ver weg of misschien blijf je gewoon lekker in eigen land of in eigen huis. Waar je de zomer ook doorbrengt, het team van Oefentherapie Harderwijk wenst je een gezellige en zonnige zomer toe!

 

Babynieuws

In de vorige nieuwsbrief vertelden we dat collega Lynnet met zwangerschapsverlof is. Inmiddels zijn Lynnet en haar partner de trotse ouders geworden van Gijs. Gijs is het broertje van Teun. Van harte gefeliciteerd! Mocht je Lynnnet een kaartje willen sturen, dan kan je deze naar de praktijk zenden, wij zullen er dan voor zorgen dat deze bij Lynnet terecht komt. Op dit moment geniet Lynnet nog van haar zwangerschapsverlof, eind augustus zal zij ons team weer komen versterken. 

Vakantie! Leuk, maar…
Herken je dit? Lekker op vakantie, nieuwe omgeving verkennen, andere mensen leren kennen. Een ander ritme en meestal ook ander eten. Vaak moeten we dan even wennen en soms wil het dan nog wel eens mis gaan met de ontlasting. Een dagje geen ontlasting…nog een dagje niet…, totdat je pijn in je buik krijgt en last hebt van obstipatie. Erg veel mensen hebben daar last van, vooral als ze op vakantie zijn of als het heel erg warm is.

Een aantal adviezen tegen obstipatie voor op vakantie
1. Drink voldoende. De dikke darm onttrekt vocht uit je ontlasting; hoe meer je drinkt, liefst water, hoe zachter je ontlasting kan blijven.
2. Probeer zoveel mogelijk je toiletritme van thuis aan te houden.
3. Zet je over je schroom voor een ander toilet heen. Neem eventueel wc-bril hoesjes mee om over de bril te leggen.
4. Neem eventueel schoonmaakdoekjes mee om de wc-bril schoon te maken.
5. Ontspan. Je ontlasting komt alleen als je je ontspant en dat kan soms veen duren. Neem dus de tijd voor je toiletbezoek.
6. Gebruik de bekkenkanteling om je darmen te activeren. Kantel naar voren (holle rug) en adem in, kantel naar achteren en adem uit. Doe dit maximaal 10 keer. Komt de ontlasting dan niet, blijf dan met een ronde rug zitten en blijf naar je buik ademen. Probeer het na een tijdje nog een keer.
7. Als je voelt dat de ontlasting eraan komt, blijf dan met een ronde rug zitten. Adem rustig naar je buik. Op de uitademing kun je lichtjes mee duwen om de ontlasting de goede kant op te krijgen.
8. Nooit persen (d.w.z. op je inademing duwen) om je ontlasting eruit te krijgen! Dit wekt aambeien en verzakkingen in de hand.
9. Eet voldoende vezels.
10. Relativeer die bacteri├źn op de wc-bril; een vaatdoekje schijnt vele malen meer bacteri├źn te bevatten.

Bovenstaande  tips komen van collega-oefentherapeut Yildiz van der Zijden.  Kijk ook eens op haar website www.jouwbekkentherapeut.nl voor nog meer tips en adviezen over de bekkenbodem en (gratis) online trainingen.

 

Openingstijden tijdens de zomervakantie
Tijdens de zomervakantie blijft de praktijk geopend. Wel kan het zijn dat we wat minder goed bereikbaar zijn dan u van ons gewend bent. Spreek gerust ons antwoordapparaat in of stuur een mailtje, we zullen altijd reageren.
Een hele gezellige en zonnige zomer gewenst!

Mariska, Yvette en Lynnet