Slecht slapen: wat nu?

Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Lichamelijke klachten, zoals pijn of ´s nachts vaak moeten plassen, kunnen de slaap belemmeren. Maar meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen.
Door aanhoudende drukte overdag verwerk je gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen je de rust die nodig is om te kunnen slapen. Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door oververmoeidheid, functioneer je minder goed overdag. Je bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet meer zelf kunt doorbreken.
Onze behandeling
Wij werken volgens de Slaapslim methode in een individuele behandeling of (binnenkort) in groepsverband. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en behandelervaringen en bestaat uit educatie, praktische oefeningen en cognitieve therapie. De behandeling is gericht op het verbeteren van je slaap. Je kunt na behandeling weer gemakkelijker inslapen of doorslapen en gedachten beter loslaten. Wil je meer informatie over wat te doen bij slaapproblemen neem dan gerust contact op met de praktijk.
Heb je moeite met het slapen? Hier lees dan verder voor een paar tips:

Wekker/klok wegdraaien: Het effect van het kijken op de klok tijdens het wakker liggen is groot. Klokkijken belemmert de slaap. Dit kan voorkomen worden door de wekker/klok om te draaien of weg te halen.
Een slaapritueel is een moment voor jezelf en bestaat uit dingen die je prettig vind om te doen en die weinig mentale of fysieke inspanning vragen. Alles mag bij een slaapritueel, mits het een ontspannende werking op je heeft. Vaak zijn dit dingen die je leuk vindt om te doen. Je kunt denken aan: een warme douche, lezen van een leuk boek, luisteren naar rustgevende muziek of het drinken van een kopje thee.
Ontspanningoefeningen kunnen de stressreactie verminderen en daarmee de slaap verbeteren. Van belang is dat inspannende activiteiten (mentaal en fysiek) voor het slapengaan worden vermeden. Juist van nut is voldoende ontspanning voor het slapen gaan, omdat dit de stressreactie in het lichaam vermindert. Een aandachtspunt kan zijn het creëren van een rustgevend avondritueel.
–  Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op slaapstoornissen met 33% en door 1 keer in de week te sporten kun je het gevoel van vermoeidheid al met 37% verminderen.