De fysiotherapeut/ oefentherapeut voelt zich beknot

‘Wie meer behandelt, krijgt strafkorting’ UTRECHT

Patiënten krijgen vaak niet de zorg die volgens een arts of zorgverlener nodig is. Dat stellen de Consumentenbond en de VvAA. Dit zou het gevolg zijn van geheime bepalingen in polissen van zorgverzekeraars.
TON VOERMANS

Meer dan driekwart van de zorgverleners in Nederland wordt beknot door de zorgverzekeraars als het gaat om het aantal behandelingen, zeggen de organisaties. Er wordt een maximaal aantal behandelingen afgesproken om de kosten binnen de perken te houden. Wie meer biedt, krijgt een strafkorting op het tarief. Zorgverzekeraars Nederland weerspreekt dit.

Aanvullend

Ook mensen die aanvullend verzekerd zijn, zouden de dupe zijn, aldus de Consumentenbond en VvAA. Fysiotherapie bijvoorbeeld valt onder de aanvullende verzekering, voor bijvoorbeeld dertig sessies. Wat consumenten niet weten, stelt de Consumentenbond, is dat de zorgverzekeraar een afspraak met de fysiotherapeut kan hebben om niet meer dan tien behandelingen te geven bij een bepaalde aandoening. ,,Daarna wordt gezegd dat de behandeling is voltooid, of dat je maar naar een andere fysiotherapeut moet. In de geheime contracten staat dat ze de patiënt niet mogen zeggen hoeveel behandelingen er voor een aandoening staan”, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond.

De bond begon het onderzoek omdat er leden klagen dat ze minder behandelingen krijgen dan in de polis staat. De Jong weet niet hoe vaak het voorkomt dat patiënten met een aanvullende verzekering worden beperkt door de geheime afspraken. 71 procent van de fysiotherapeuten zou ermee te maken hebben.

,,Fysiotherapeuten kúnnen niet onderhandelen over deze contracten”, zegt Pieter Vonk van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). ,,Het contract wordt door de zorgverzekeraar toegemaild en het is tekenen bij het kruisje. Als je dat niet doet kunnen de patiënten van die verzekeraar niet bij je terecht, want dan moeten ze de facturen zelf betalen.”

,,Het is een vorm van misleiding”, vindt fysiotherapeut Jelte de Kiewit. ,,Alleen op papier krijg je de dertig behandelingen waarvoor je die aanvullende verzekering had.” Ook hij heeft de contracten met zorgverzekeraars getekend. ,,Want ik heb 100 mensen in dienst. Ik kan niet anders.”

Zorgverzekeraars Nederland vindt het onderzoek niet representatief. ,,Bij de fysiotherapeuten heeft maar 3 procent op de enquête gereageerd. De suggestie wordt gewekt dat de zorg in gevaar is, maar dat is niet zo”, zegt Thomas Bakker van Zorgverzekeraars Nederland. ,,De zorgverlener bepaalt hoeveel behandelingen nodig zijn. Maar de zorg is ook niet oneindig, we moeten waken voor oneindig doorbehandelen. Als je je verzekert voor dertig keer fysiotherapie, wil dat niet zeggen dat je er recht op hebt als er geen klachten zijn.”

Geen begrip

De Consumentenbond wil die geheime bepalingen in de contracten van tafel. ,,Zodat je weet dat je behandeld kunt worden waarvoor je verzekerd bent. We hebben geen begrip voor die geheime afspraken.” Ook apothekers en huisartsen klagen volgens de Consumentenbond over de macht van de verzekeraars. Apothekers moeten het goedkoopste medicijn voorschrijven en huisartsen mogen maar een maximaal aantal bezoeken afleggen. De zorgverzekeraars ontkennen dat zij steeds vaker in de behandelkamer komen. ,,De zorgverlener bepaalt hoeveel behandeling nodig zijn”, zegt Thomas Bakker van Zorgverzekeraars Nederland. ,,Maar we moeten waken voor oneindig doorbehandelen. Als je je verzekert voor dertig keer fysiotherapie, wil dat niet zeggen dat je er recht op hebt als er geen klachten zijn.”

Krantenartikel