Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van je rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie worden voorkomen. Dat zegt de Vereniging van Scoliosepatiënten.
Wat is scoliose?
Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben; een bochel. Scoliose bestaat al eeuwenlang, maar ondanks onderzoek is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is.
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden. Het aantal mensen dat wordt behandeld voor scoliose stijgt. In 2008 waren in Nederland 6.595 mensen onder behandeling, in 2016 steeg het aantal naar 8.107. Een toename van 21 procent.