Psychosomatische oefentherapie

Psychosomatische therapie kan de oplossing zijn voor hyperventilatie, angst en paniekaanvallen, burn out, overspannen zijn, chronische pijnklachten of bij somatisch onverklaarbare klachten (SOLK). Stress en spanning kunnen zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld door verminderde concentratie, onrust, prikkelbaar worden, gaan piekeren of een gejaagd gevoel. Daarnaast kan stress ook meer lichamelijk ervaren worden door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen of benauwdheid. De combinatie van deze klachten noemen we psychosomatische klachten.

Stress en spanning, we hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je er goed bij voelt. Stress kan zelfs gezond zijn, we hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer stress niet afgewisseld wordt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet ‘aan’ en ‘uit’ kunnen.

Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijk en/ of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer het lichaam uit balans raakt en kracht verliest, hoe meer signalen van stress er worden afgegeven.

Aanpak

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen de wal en het schip. Vaak wordt er geen duidelijke lichamelijke verklaring gevonden voor de klachten (somatisch onverklaarbare klachten/ SOLK). Juist als het om een combinatie van klachten gaat (lichamelijke en psychosociale) , bent u in de praktijk aan het juiste adres. In de praktijk wordt gewerkt volgens het biopsychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden. Het eerste gesprek is dan ook gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke en psychische klachten. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden met u de doelen en het behandelplan opgesteld. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

Tijdens de behandeling krijgt u oefeningen en tips om inzicht te krijgen in uw klacht om zo uw leven en gezondheid positief te beinvloeden en de oorzaak van ongezonde stress aan te pakken. De behandeling richt zich op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van RET-therapie, cognitieve gedragstherapie en oefeningen om bewust te worden van spanning/ ontspanning (therapeutisch lichaamswerk, mindfulness, bewustwording). Samen met u ga ik op zoek naar de oorzaak van de klacht(en) en krijgt u oefeningen om weer in balans en tot rust te komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 0341-268536 of lynnet@oefentherapieharderwijk.nl