Heeft u wel eens slaapproblemen, ligt u uren te draaien, vaak wakker, heeft u moeite met inslapen of doorslapen? Bent u ’s ochtends niet uitgeslapen, vermoeid, heeft u weinig energie? Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Dit kan leiden tot bv. verminderde concentratie, hoofdpijn, verhoogde spierspanning, geïrriteerd zijn en overgewicht. Met een behandeling slaaptherapie krijgt u weer grip op uw slaap en wordt u weer uitgerust wakker!
Slaaptherapie
Steeds meer mensen slapen te weinig in onze 24-uursmaatschappij door (werk) belasting of en levensstijl die de slaap benadeelt. 1 op de 4 volwassenen heeft te maken met langdurige slapeloosheid. Ook onder jongeren wordt slapeloosheid een steeds groter probleem!
Tijdens de slaap treden allerlei veranderingen op in het lichaam. Spieren ontspannen zich en de hersengolven vertragen, net als de hartslag en de ademhaling. De hersenen blokkeren alle prikkels van buiten, waardoor ons bewustzijn verlaagt en we afgesloten raken van de buitenwereld. Dit hebben we hard nodig om alle indrukken en prikkels die we overdag opdoen te kunnen verwerken. Dit verwerken is dus nodig om weer uitgerust op te staan. Als er weinig geslapen wordt of de kwaliteit van de slaap in niet voldoende spreken we van slapeloosheid (insomnia).
Er zijn verschillende vormen van slaapproblemen:
- Inslaapproblemen; terwijl u rustig en ontspannen in bed ligt en het inslapen duurt langer dan ca. 45 minuten (gedurende minimaal een maand). Het kan zijn dat er sprake is van externe factoren (geluiden in en rondom het huis, snurken van partner), maar ook piekeren, te veel/ weinig eten, te lang doorwerken tot vlak voor het slapen of een actueel probleem kan u uit uw slaap houden.
- Doorslaapproblemen: wanneer u zonder moeite in slaap valt, maar ’s nachts 1 of meerdere keren wakker wordt en daarna niet binnen 45 minuten in slaap kunt vallen. Even wakker worden ’s nachts om bv. te plassen hoeft geen probleem te zijn. Maar op het moment dat u weer gaat liggen en uw hersenactiviteit toe neemt, door bv. te denken aan een probleem, stress overdag of een afspraak voor de volgende dag, wordt uw brein geactiveerd en denkt dat de dag weer begonnen is. Liggen draaien en woelen is dan vaak het gevolg.
- Te vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen.
- Wel slapen maar afhankelijk zijn van slaapmedicatie; in Nederland gebruiken ca. 750.000 mensen elke avond slaappillen. Dit is niet zonder risico. Slaappillen maken vaak suf overdag, geven concentratie- en geheugenproblemen en een verminderde kwaliteit van slaap. Een groot nadeel van slaapmedicatie is de verslavingsgevoeligheid. Het lichaam heeft steeds meer nodig van de werkzame stof om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast treedt er bij langdurig gebruik psychische verslaving op (het gevoel zonder medicatie niet meer te kunnen slapen).
- Slaapapneu: dit kenmerkt zich door ’s nachts plotseling minimaal 10 seconden te stoppen met ademen, minstens 10 keer per uur. Hierdoor kunnen de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Als dit gebeurt, geven ze een alamsignaal al. Door dit signaal ga je minder diep slapen of word je zelfs helemaal wakker. Vanaf dat moment is de luchtweg weer vrij, waardoor slapen weer mogelijk is. Maar door de vele apneu aanvallen zal nooit een diepe slaap bereikt worden. Hierdoor ontstaat onder andere vermoeidheid, hoofdpijn en een slecht geheugen.
Deze slapeloosheid kan gevolgen hebben voor het functioneren overdag waardoor er klachten kunnen ontstaan, zoals:
– Geïrriteerdheid/ prikkelbaarheid
– Emotioneel labiel/stemmingswisselingen
– Neerslachtigheid
– Vermoeidheid
– Cognitieve tekorten
– Maag-darmklachten
– Hoofdpijn
– Verhoogde spierspanning
Op langere termijn kenmerken de gevolgen zich in:
– Verhoogd risico op verkeer- en werkgerelateerde ongevallen
– Verhoogde kans op totstandkoming of handhaving van depressie.
– Verminderde werking van het immuunsysteem
– Verhoogde kans op overgewicht en diabetes mellitus
– Verminderde kwaliteit van leven
Oorzaken:
Soms worden slaapproblemen veroorzaakt door lichamelijke klachten, zoals pijn. Maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij spanningen en het niet kunnen loslaten van de indrukken die overdag zijn opgedaan. De nacht is een weerspiegeling van de dag; als je overdag te druk bent geweest of veel hebt meegemaakt, worden deze indrukken ‘s avonds en ‘s nachts verwerkt, wat een onrustige slaap kan betekenen.
Door ‘s nachts onrustig te slapen, is de kans groot dat er overdag vermoeid optreedt en minder goed gefunctioneerd kan worden. Dit kan dan weer slapeloosheid veroorzaken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel:
Als u hinder gaat ondervinden door het slechte slapen, kunt u in de praktijk terecht voor slaaptherapie. Ik werk volgens de Slaapslim methode. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en behandelervaringen en bestaat uit educatie, praktische oefeningen en cognitieve therapie. Tijdens de intake wordt uw slaap geanalyseerd en wordt bekeken wat de oorzaak is van de slaapproblemen. Dit kan zeer divers zijn, zoals pijnklachten, piekeren, geen ontspanning kunnen vinden, hyperventilatie, de dag of bepaalde zaken ‘niet los kunnen laten’. De behandeling richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken.
Omdat slapeloosheid vaak veroorzaakt wordt door (onbewuste) spanning, bent u bij een oefentherapeut met ervaring met psychosomatische klachten aan het juiste adres! De resultaten zijn erg goed!
Slaaptherapie wordt gegeven door een ervaren oefentherapeuten Cesar. Deze behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering onder ‘oefentherapie Cesar/ fysiotherapie’. In de praktijk kunt u zowel met als zonder verwijzing terecht. De praktijk is direct toegankelijk (Directe Toegang Oefentherapie). Dit houdt in dat u voor een onderzoek of behandeling geen verwijsbrief nodig heeft. U kunt zonder tussenkomst van uw huisarts of specialist een afspraak maken. Ook deze behandelingen worden door de zorgverzekering vergoed, conform uw polisvoorwaarden.
We zijn aangesloten bij de Slaapslim-methode en slaapoefentherapie. Op de websites vind u meer informatie.
Op dit moment is er geen wachtlijst, belt u gerust voor meer informatie.
Voor de behandeling van slaapapneu verwijzen wij u graag naar het slaap-waakcentrum in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Hier is veel expertise aanwezig om deze aandoening te behandelen. Klik hier om naar de website van het slaap-waakcentrum in Harderwijk te gaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 0341-268536 of lynnet@oefentherapieharderwijk.nl